Årets islossning i Lainio älv 2015

posted in: Nyheter | 0

IMG_6999

Från sin solstol utanför huset sköter Bengt-Göran Johansson med sin hund Gruff årets islossning i Lainioälven, som rinner på västsidan Övre Soppero utanför fönstret hos Bengt-Göran.

Uppdraget att sköta om islossningen är ett ”arv” han sköter om. Under tidigare åren låg uppdraget på någon av de tidigare grannarna, som också bott vid älven. Under vintern lägger Bengt-Göran ut ett märke på isen han följer. När märket sedan börja flytta på sig med isen då är det islossning.

Hembygdsföreningen har tidigare år haft islossningstävlingar med priser, men så inte denna vår

Islossningen har historiskt varit av stor vikt för byborna. Efter islossningen har det varit tillgång till färs fisk och fågel på bordet.

 

IMG_6987 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fullt vattenflöde i alla små bäckar

 

IMG_6973

Stundtals rinner vattnet i bäckarna på snön

IMG_6960

vattnet i bäckarna rinner ut i älven som höjer vattenståndet vilket  medför att isen stiger upp och lossnar från stränderna

  

 IMG_7119

 

IMG_7150

 

 

 

IMG_7106

IMG_7156

Nöjd av årets islossning konstaterar Bengt-Göran att årets skådespel med islossning gick mycket bra. Den officiella tidpunkten för islossningen år 2015 är 13 maj klockan 10,35

Bengt-Göran väntar nu på den årliga vårfloden, som uteblev i årets islossning. Men så säkert som att svalan kommer på våren är det att förvänta stor vårflod bara temperaturen stiger och snömassorna i fjällen börjar tina.

Nu går Bengt-Göran till båthuset, och tar ut båten sjösätter för sommarens första fisketur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *