Sopperogården/Den Gode Herdens kyrka

Den Gode Herdens kyrka

Kyrkobyggnaden med sidolokaler har tidigare tjänat som stadsdelskyrka i Drottninghög, Helsingborg.
Den inhandlades och revs i sektioner för att sedan lastas på åtta långtradare och fraktas från Skåne till Övre Soppero i nordligaste Lappland. Altardelen av kyrkan är inspirerad av, och hämtad från, den nordskandinaviska kulturen och naturen. Själva hotellet/vandrarhemmet – på den undre våningen – är inrett som en liten stad med smågränder. Där kan gästerna välja att bo i exempelvis korgmakarhuset eller timmermanshuset. Restaurangdelen lockar med en specialmeny vilken innehåller rätter som är baserade på råvaror från trakten inklusive den samiska matkulturen, bland annat fjällfisk och renköttsrätter.

Filus gamla gård

Filus gamla hus vid älven

Detta är en fin gammal gård vid Lainioälvens strand. Huset är renoverat och används numera som ett turistcenter av äventyrsföretaget Min Eallin. Företaget har även byggt till torvkåtor enligt gammal samisk byggtradition – plus en riktigt mysig norrländsk bastu.

Kuormakka

kuormakka

Här har vi vår närmaste kalfjällskedja. Lågfjällen består av tre toppar och är en riktig pärla för oss som gillar att vistas i området runt Soppero. Terrängen är speciell med märkliga böljande hedar som inbjuder till såväl promenader som skidturer beroende på vilken årstid det är. I området finns även ett unikt system av gamla fångstgropar. En norrländsk sandstrand för friska simturer kan den badsugne hitta vid sjön Tulosjärvi som också ligger inbäddad i landskapet.

Tjiuru

tjiuru

Sopperos port mot fjällvärlden där tillgängligheten är bäst på vintern. Det är det första kalfjället västerut mot fjällvidderna – vidder som inte upphör förrän den norska gränsen och fjällen tar över. Det är ett område med gott om lågfjäll som vintertid ger en mycket speciell känsla, då man kan se väldigt långt över landskapet. Det är som att befinna sig mitt i en jättelik snööken.

Sopperojärvi

Sopperojarvi

Särskilt vintertid är Sopperojärvi ett naturskönt och lättillgängligt område kring den lilla sjön. De sluttande hedarna inbjuder till avkopplande fikastunder i vårvintersolen. I området finns även ett gammalt fångstgropssystem att utforska för den vetgirige.

Ryssäjoki

ryssajoki_1

En trevlig rastplats som kan rekommenderas. Här har du en utmärkt utsikt över kalfjällskedjan Kuormakka.

 

Kulturleden

Kulturleden mellan byn Övre Soppero och Tulusjokk färdigställdes av Hembygdsföreningen i mitten av 1990-talet. Leden startar vid sågen i norra änden av byn och går norrut fram till Tulusjokk. Därefter föjer den Tulusjokk nedströms till Lainio älven.
Tulusjoensuu, som vi kallar platsen där Tulusjokk börjar vid Lainioälv, har försetts med ett vindskydd med grillplats av Hembygdsföreningen.

 

Några historiska bilder
allan
Allan Palo 1996
bro tulusjokk
Nya bron över Tulusjokk 1996
bro Alanenoja
Invigning av Alanenoja bron 1995, Rune Björnström och Tobias Israelsson
kvarnforsen
Kvarnforsen 1996
Rastplats
Rastplats

 

Se även: Bildgalleriet