Vinter i Övre Soppero

posted in: Nyheter | 0

När vädret är som sämst, med kraftigt snöfall hård vind och snödrev. Ja då är vi många i byn som väntar på bättre väder, ligger kanske en kvart extra i säng innan våra fötter når golvet för dagens vedermödor.

När vi sedan går ut för att hämta tidningen i postboxen, till jobbet eller kanske ut på motionstur, då kan vi njuta av snyggt upplogad väg i byn.

Här följer en kort berättelse om hur det fungerar med plogningen av byvägen som förvaltas av vägförening.

På sensommaren innan frosten börjar ge sig till känna, upphandlas plogningen av vägföreningen för kommande vinter säsong.

Vi som är i byn har under många år fått njuta av entreprenörskap från familjeföretaget Anne och Håkan med övriga familjemedlemmar, som villigt ställt upp i vägunderhållet

När det snöar och är dåligt väder börjar Anne sin arbetsdag tidigt, ja man kan tycka mitt i natten. Hon går upp strax efter klockan två, startar traktorn och drar ut på plogrundan i byn. Hon gå upp mycket tidigt av flera anledningar. Ett är att det ordinarie jobbet för Anne börjar klockan sju. Före det ska hon ploga, få övriga familjen på fötter och svänga om dagiset med barnen för att hinna till jobbet i Lannavaara.

Vi har alla i byn fått se från köksfönstret på vinternätterna en traktor på vägen med starka strålkastare och blinkfyren igång, som lyst upp vinternatten ofta i rykande snöstormen. Där i traktorn sitter Anne styr och spakar utrustningen på maskin för bästa resultat. Anne är också medveten om säkerheten och att inga som helst misstag får hända den tiden på dygnet. Hjälpen skulle dröja allt för länge. Man kan ju undra om hon lyssnar på radio, kanske på musik eller har hon fullt upp med att ratta sin traktor med alla redskapen?

Jag ser från köksfönstret traktorn på håll den här tidiga morgonen i slutet på mars månad. Det har ljusnat för dagen, och värsta snöovädret har dragit förbi. Det har snöat ett par decimeter tung blötsnö.  Jag ser nu möjligheten att springa ner på vägen, för att ta några bilder på Annes plogning. Rykande snö inferno runt traktorn. Anne formligen blåser bort snön långt ut från vägen.  Hon berättar att det är stor fördel tidigt på morgon (mitt i natten) att inga trafikanter är ute, och hon kan helt fullt ut koncentrera på bra plogresultat utan att behöva hantera problem med trafikanter som ofta kan komma lite väl nära med sina fordon vilket lätt ställer till oreda.

Vilken tur vi har Anne!

1 

 

3

4

Anne stannar upp traktorn en stund, tar fram mobiltelefon slår en signal hem till familjen som börjar vakna upp. Många detaljer i familjen styr hon upp från sin traktor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *